Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Svake se godine od 15. studenog do 15. prosinca održava Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Pod pojmom ovisnost najčešće mislimo na alkohol, drogu ili duhan, ali i na sad već dobro poznate ovisnosti o kockanju, računalnim igricama i internetu. To je zato što se ovisnost odnosi na fizičko i/ili psihičko stanje u kojem osoba osjeća prisilu koristiti sredstvo ovisnosti kako bi ili osjetila ugodu koju donosi to sredstvo ili prekinula neugodu koju osjeća zbog odsutnosti sredstva ovisnosti. Osim navedenih ovisnosti javljaju se i tzv. „nove ovisnosti“, a to su: ovisnost o kupovanju, klađenju, hrani (uglavnom visokokaloričnoj), lijekovima, društvenim mrežama, a u posljednje vrijeme sve se više govori o ovisnosti o vježbanju, zdravom stilu života itd.

Početci ovisnosti obično se javljaju u adolescenciji, no nažalost dobna se granica pomiče i na osnovnu školu, pogotovo ovisnost o videoigrama ili internetu i društvenim mrežama. Nažalost, online nastava i vrijeme potrebe poštovanja različitih zdravstvenih smjernica s ciljem zaustavljanja širenja bolesti COVID-19, zasigurno dovodi i do određenih promjena u mogućnostima komunikacije. Sve navedeno dodatno narušava mentalno zdravlje nekih učenika koji, se u trenutku naglašavanja ostajanja kod kuće i socijalnog distanciranja, susreću s dodatnim izazovima u ionako zahtjevnom odrastanju.
Mjesec borbe protiv ovisnosti provodi se s ciljem osvještavanja javnosti o problemu ovisnosti na osobnoj, obiteljskoj i društvenoj razini i poticanja aktivnosti koje bi pomogle u rješavanju tog problema.

U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića intenzivirane su aktivnosti s ciljem prevencije različitih oblika ovisnosti, informiranje o alternativnim načinima zabave i ispunjavanju slobodnog vremena te uključivanje u društveno korisne aktivnosti kroz različite projekte. Zbog toga je pedagoginja Škole ponudila učenicima savjete za mentalno zdravlje u dokumentu Očuvajmo mentalno zdravlje koje je objavila u svakom razrednom odjelu u aplikaciji Teams. Učenici su imali mogućnost u online okruženju komentirati i objavljivati svoje dojmove te dijeliti svoja iskustva, a time je i svrha osnaživanja stavova srednjoškolaca o važnosti donošenja društveno prihvatljivih odluka za vlastitu dobrobit i ostvarena.

Gordana Popović, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s