Obilježili smo 11. veljače – Dan sigurnijeg interneta

Povodom Dana sigurnijeg interneta 11. veljače 2020. u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, a kako bi se skrenula pozornost na to da mladi imaju pravo na bolju zaštitu i sigurnost u virtualnom svijetu, u 2. razredu kozmetičkog smjera održala sam pedagošku radionicu. U uvodnom dijelu ponovile smo komunikacijska pravila i učenice su kolegici do sebe govorile što im se sviđa kod nje (npr. dobra prijateljica, duhovita, lijepo odjevena i sl.). Nakon toga razmotrile smo pozitivne i negativne strane korištenja interneta. Cilj je bio utvrditi razlikuju li učenice pozitivne od negativnih sadržaja u online svijetu. Potom sam im podijelila radni listić na kojemu su se nalazile smjernice za sigurnost na internetu. Trebale su rangirati navedena pravila od najvažnijeg prema najmanje važnom i usporediti svoj listić s listićem kolegice do sebe. Na kraju sata u evaluaciji usmeno su izjavile što im se svidjelo u radionici, a na čemu bismo još trebale raditi. Materijal koji sam koristila izdala je Agencija za elektroničke medije i Unicef, Zagreb, travanj 2018. Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje.

Osim toga uredili smo pano u holu škole, kojim jasno dajemo do znanja kako nam je sigurnost na internetu iznimno važna.

Gordana Popović, prof.

 

Jedna od aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta je online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu, koji se održao 11. veljače od 9 do 19 sati.

Prije samog rješavanja kviza učenicima 4. a i 4. b održala sam predavanje o internetskoj sigurnosti, objasnila e-nasilje, kako ga prepoznati te kome ga trebaju prijaviti. Nakon predavanja i razgovora učenici su dobili sljedeće upute: za pristupanje kvizu ne trebate ostavljati svoje osobne podatke. Nemojte nigdje navoditi svoje ime, prezime, adresu ili broj telefona, a nakon što riješite kviz dobit će te povratnu informaciju o vašem rezultatu te će vam biti dodijeljen jedinstveni kod koji trebate pohraniti (predlažemo da napravite screenshot).

Ozana Vignjević, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s