Erasmus+ mobilnost u Tursku

Nastavljamo stvarati uspješnu Erasmus+ priču zahvaljujući kojoj su naši učenici prirodoslovne gimnazije Iva Budžaki, 2. b, Saira Mikuška, 2. a, Domagoj Ižaković i Marijan Mršo, 3. b i Lucija Purgar 4. b pod vodstvom nastavnica Jasne Sudarić, koordinatorice projekta, i mentorice Ane Krmek otputovali na mobilnost u tursku školu EFFL – Eskişehir Fatih Fen Lisesi od 4. do 8. studenog 2019. u okviru projekta Erasmus+ s temom Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u tradicionalom učenju i učenju na daljinu. Tema aktivnosti koje su provedene tijekom 5 dana bila je „Algorithmic thinking “. Tijekom boravka učenici su bili smješteni u obiteljima učenika domaćina.

1. dan

Učenici su predstavili svoju zemlju, a tema prezentacije bila je „Agorithmic thinking“. Slijedio je obilazak škole domaćina, gdje su učenici nakon ručka izrađivali algoritme na radionici. Nakon uspješnog radnog dana u školi slijedio je vrlo zanimljiv zajednički obilazak centra grada Eskisehira. U večernjim satima učenici imali druženje s domaćinima na bowlingu.

2. dan

U prijepodnevnim satima učenici su u pratnji nastavnika posjetili Provincijsku upravu za nacionalno obrazovanje Eskisehira i Nacionalnu upravu za obrazovanje u okrugu Odunpazari. Potom su u školi prezentirali rješavanje problema algoritamskim razmišljanjem. A kako pronaći pravi put do željenog odredišta u centru Eskisehira, algoritamskim razmišljanjem naučili su kroz terensku radionicu. Dan nije mogao imati bolji završetak od posjeta Adventure parku, gdje su s učenicima domaćinima isprobali zip line, slobodan pad i druge atrakcije.

3. dan

Dan je protekao je u cjelodnevnom zajedničkom razgledavanju kulturnih znamenitosti, muzeja, posjetu lokalnim umjetnicima i obrtnicima Eskisehira.

4. dan

U prijepodnevnim satima učenici su pripremali jela svoje zemlje uz malu pomoć mentorice u školskoj kuhinji u okviru radionice, na način da su prethodno pripremili algoritam za recept. Potom je uslijedio „Intercultural event“, koji je popraćen medijima lokalne i državne razine, posjetom gradonačelnika i ravnatelja Ureda za obrazovanje, kulturno umjetničkim programom, kreativnim umjetničkim radionicama, a večer je završila uz delicije turske kuhinje, druženje i ples s roditeljima i učenicima iz obitelji domaćina.

5. dan

Peti je dan obilježila svečana dodjela potvrda o sudjelovanju na mobilnosti, oproštaj od dragih prijatelja i pokoja suza.

Ana Krmek, prof.

Dojmovi učenika

U sklopu Erasmus+ projekta s profesoricama Anom Krmek i Jasnom Sudarić posjetili smo turski grad Eskişehir. Otišli smo s ciljem da naučimo više o algoritmima i algoritamskom razmišljanju. U Eskişehiru smo proveli 6 dana (od 3.11.2019. do 8.11.2019.), a bili smo ugošćeni kod obitelji učenika iz Turske koji su također u projektu. Pred učiteljima i učenicima iz projekta prezentirali smo videoprezentaciju na temu što je algoritam, povijest algoritma, njegova važnost i gdje se koristi te računalni algoritam. Naučili smo rješavati razne algoritamske probleme te koristiti algoritam u stvarnom životu. Osim boravka u školi obilazili smo i Eskişehir. Obišli smo stari grad Odunpazarı, razne muzeje i poznate znamenitosti. Ovo je bilo moje prvo iskustvo putovanja u okviru razmjene učenika i svakome bih preporučila da to isproba. Za vrijeme boravka u Turskoj naučila sam puno toga i upoznala puno novih prijatelja te bih voljela to ponoviti u budućnosti.

Saira Mikuška, 2. a

Mobilnost u Turskoj bila je nezaboravna. Svi domaćini kao i svi profesori bili su vrlo gostoprimivi i dragi. Svi su nas dočekali otvorenih ruku s osmijehom na licima. Škola je bila vrlo moderno opremljena, a radionice o algoritmima su bile zanimljive i kreativne tako da smo mogli puno toga naučiti u području korištenja i primjeni algoritama na problemima u svakodnevnom životu. Sve je bilo organizirano i svi događaji su bili na vrijeme. Bilo je zanimljivo i zabavno vidjeti i učiti o novoj kulturi i načinu života koji se po mnogim stvarima razlikuje od našeg svakodnevnog.

Iva Budžaki, 2. b

Ovaj put u Tursku mi je jedan od najvećih i najboljih doživljaja i iskustava u mome životu. Doznali smo dosta novih stvari o algoritmima, Turcima i njihovoj religiji, jeziku i kulturi, također smo jeli i tursku hranu koja je bila fenomenalna. Sklopili smo nova prijateljstva, međusobno se družili s našim domaćinima koji su nas usput naučili i par turskih igara. Eskisehir je prelijep grad s dosta lijepih i zanimljivih destinacija.

Domagoj Ižaković, 3. b

Tjedan dana u sklopu Erasmus+ projekta provela sam u izvrsnom gostoprimstvu i skrbi. Domaćini su bili topli, otvoreni, gostoljubivi i velikodušni. Cijeli dnevni raspored nam je bio unaprijed određen i zadan. Uz temu algoritmi naučila sam osnove zapisivanja koraka i crtanja flowchartova. Shvatila sam da algoritamsko razmišljanje koristimo svi mi u našim svakodnevnim životima, a da i nismo toga svjesni. Bavili smo se i algoritmom za kuhanje koji smo kasnije i stvarno realizirali. Služili smo se algoritamskim razmišljanjem za orijentaciju u starome gradu. Uz odrađene radionice vezane uz algoritamsko razmišljanje za koje bih voljela da ih je bilo više vrijeme smo proveli kulturno-edukacijski. Jako mi se svidio izlet u Adventure Park gdje sam prvi put mogla probati bungy jumping i zip line. Zauvijek ću pamtiti kako smo svaku večer mi učenici i naši domaćini odlazili u kafiće gdje su nas čekale društvene igre i čaj. Vrijeme smo proveli uz zabavu i smijeh. Voljela bih da i u našim kafićima ljudi igraju društvene igre i provode vrijeme kvalitetnije. Upoznala sam se s njihovom kulturom od toaleta (čučavaca), ženskim marama – hiđana, do hrane (baklava, burek, lokum). Osnove turskog jezika sam znala otprije, a sada sam se i koristila njima. Pričala sam u isto vrijeme hrvatski, engleski, njemački i turski jezik. Turski profesori i učenici u nam pružili ogromno gostoprimstvo, brigu i skrb. Voljela bih ponovno posjetiti Tursku te se nadam da ću biti jednako dobar domaćin kao što su oni meni bili.

Lucija Purgar, 4 .b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s