Terenska nastava iz Geografije i Povijesti

Za učenike trećih razreda prirodoslovne gimnazije naše škole redovito se organizira terenska nastava iz Geografije i Povijesti.  Ovogodišnja generacija trećih razreda (3. a, 3. b) imala je priliku, u pratnji svojih profesora Tina Kovačevića i Ozane Vignjević, razgledati i upoznati kulturne i povijesne znamenitosti gradova Osijek, Đakovo i Slavonski Brod.

Tematsku šetnju započeli smo kroz srednjovjekovni Osijek ispred crkve Svetog Križa, gdje smo se upoznali s plemenitaškom obitelji Korogy, zatim smo obišli tvrđavu Korođvar koja se nalazi između Ivanovca i Čepina, saznali smo tko su bili Korogyi, gdje su živjeli, koje su dužnosti obavljali, kako su uspjeli unaprijediti grad Osijek. Nakon kraće vožnje stižemo u Đakovo, obilazimo centar, katedralu i ergelu. Posebno nas je zadivila Državna ergela Lipicanaca.

Slavonski Brod bio je jedno od važnih strateških mjesta koji je kontrolirao granični prijelaz prema Turskoj i povezivao glavne trgovačke putove. Obilazimo tvrđavu Brod – jedinstveni i monumentalni primjer vojne fortifikacijske arhitekture 18. stoljeća u Slavoniji – proglašena je spomenikom nulte kategorije.

Bilo je zanimljivo u neposrednoj stvarnosti vidjeti i doživjeti sve ono o čemu smo učili. Umorni, ali puni dojmova kućama smo se vratili u kasnim poslijepodnevnim satima.

Foto i tekst: Ozana Vignjević, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s