Projekt Čuvajmo naše srce

U ponedjeljak, 28. listopada učenici 3. a, 3. b i 3. kz razreda sudjelovali su u provedbi projekta „Čuvajmo naše srce”. Projekt je u organizaciji studentske sekcije za kardiologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Cilj je projekta edukacija učenika srednjih škola o zdravlju srca i krvnih žila, a glavna poruka projekta je:

„Glavni čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, poput pušenja, tjelesne neaktivnost, pretilosti, nepravilne prehrane i nepridržavanja terapije za bolesti kao što su visoki krvni tlak i šećerna bolest, pod našim su utjecajem i donošenjem odgovornih odluka o našim navikama možemo znatno smanjiti svoj rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila!“

Projekt je namijenjen učenicima trećih razreda srednjih škola, a provodi se tijekom jednog ili dva školska sata. Projekt je proveo naš bivši učenik Nikola Erceg, student medicine, uz suradnju nastavnica biologije Ivane Periš i Ane Krmek.
Sat se sastojao od dva dijela – teorijskog  i praktičnog. U teorijskom dijelu učenicima su  prezentirane osnove anatomije i fiziologije srca, najčešće kardiovaskularne bolesti i hitna stanja poput infarkta miokarda s naglaskom na mogućnosti njihove prevencije. Praktični dio činila je sekcija svinjskog srca (nakon što je student napravio rezove na srcu, učenici su uz uporabu zaštitnih rukavica istraživali strukture srca), a za one „slabijeg želuca“ dostupan je bio i plastičan model ljudskog srca.

Ana Krmek, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s