Ovogodišnja Županijska smotra Projekta građanin

U Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek u petak, 5. travnja 2019. godine održana je Županijska smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, na kojoj je ukupno predstavljeno sedam projekata.

Našu je školu i ove godine predstavljao tim pod mentorstvom pedagoginje Gordane Popović, a čine ga učenice Ivana Grabovac, Lucija Jeger, Marija Majer iz 3. a te Antonija Petra Gagulić iz 1. e razreda.

Upravo je već tradicionalno provođenje Projekta građanin u našoj školi odlična metoda kako  mladima na praktičan i interaktivan način približiti tematiku i sadržaj demokratskog građanstva i ljudskih prava te razvijati interes za aktivno građanstvo i sudjelovanje u vlasti.

Pedagoginja već desetak godina zaredom vodi u okviru izvannastavnih aktivnosti Projekt građanin u našoj školi i, nakon rada na najrazličitijim temama, ove godine odlučili smo se za ljudsko-pravnu temu: E-romantične veze: voli i komuniciraj!

Cilj je ovogodišnjeg projekta usvajanje vještina komuniciranja koje imaju za cilj ostvarivanje kvalitetnih odnosa u romantičnim vezama te razvijanje svijesti o važnosti uspješne komunikacije u životu. Uočili smo više problema, a istaknut ćemo samo neke:

  1. sve se više komunicira putem društvenih mreža, a zanemaruju druženja uživo
  2. prerano se ulazi u veze bez boljeg upoznavanja
  3. odanosti i lojalnosti gotovo više i nema zbog urušavanja vrijednosnog sustava
  4. naglašava se materijalno u vezi
  5. prisutna je selfie kultura, koja je preokupirana izgledom.

Učenice su surađivale te razmjenjivale iskustva o problemu. Slobodno su izražavale svoje stavove i uvjerenja, prikupljale podatke iz raznih izvora informacija, provele i analizirale ankete, sudjelovale na radionicima i predavanjima te na aktivnostima vezanima za temu. Surađivale su s predstavnicima udruga i centara za mlade, intervjuirali nastavnike. Slijedom toga koristile su se više komunikacijske vještine u školi.

Projekt je bio javno predstavljen za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata projekta u školi, na satima razrednika, Županijskoj smotri i u Srednjoškolskom đačkom domu Osijek

Naše učenice na projektu vrijedno rade od početka nastavne godine i na županijskoj su smotri pokazale dobru pripremljenost, točan i siguran nastup te se nadamo da će biti pozvane na sljedeću razinu natjecanja – državnu. Ističemo i pomoć profesorice Sandre Valić savjetima za javni nastup.

Državna smotra Projekta građanin održat će se 21. svibnja 2019. u Zagrebu i mi našem timu želimo da i tamo daju sve od sebe kako bi vjerno predstavile svoj trud koji i ovim putem pohvaljujemo!

Gordana Popović, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s