Grafička industrija je održiva!?

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Učenici, budući grafičari, posjetili su Glas Slavonije d. o. o. te uz stručno vodstvo voditelja proizvodnje gospodina Idrisa Udovčića i Vedrana Badurine saznali gdje završavaju otpadne sirovine i materijali nastali u procesu proizvodnje novina te vidjeli sve strojeve i uređaje kako rade i kako se njima upravlja za vrijeme tiska. Imali smo priliku vidjeti da Glas Slavonije prati trendove u grafičkoj proizvodnji, čime je npr. kod CTP (Computer To Print) uređaja za izradu tiskovnih formi značajno smanjio vrijeme potrebno za njihovu izradu, uštedio na materijalima, prostoru te ljudstvu. Saznali smo da materijale koji su iskoristivi dalje prodaje, npr. tiskovne ploče koriste se za poklopce lampiona za svijeće. Nastale tekućine, i one koje se koriste u procesu, odvoze se od strane firme koja se bavi zbrinjavanjem, a papir koji nastaje u procesu tiska kao “škart” odvozi se u Kombinat Belišće na reciklažu, danas pod nazivom DS Smith Belišće d. o. o.

Kao i u drugim industrijama, nigdje još nije idealno. Postoji velika potrošnja  energije, posebno tijekom zime jer je potrebno temperaturu hale dovesti do 20 stupnjeva zbog rada stroja, a grijaća tijela koja se za to koriste nisu najsretnija rješenja zbog ljudi koji su direktno ispod njih u radnom procesu. Isto tako i tiskarski stroj, tj. rotacija, nije maksimalno iskorištena iako tiska gotovo sve dnevne listove s područja Slavonije i Baranje. Ulaganje priloga još se uvijek obavlja ručno, što traje, te bi se tu mogle uvesti neke izmjene. Iako, gledajući cijelu sliku, na dobrom smo putu. Zbrinjavamo otpadne materijale i dalje recikliramo, štedimo gdje možemo i primjenjujemo novu tehnologiju kad možemo.

Hvala gospodinu Udovčiću i gospodinu Badurini što su vrlo detaljno i s pažnjom odgovarali na sva naša pitanja i uveli nas u proces proizvodnje novina od pripreme do gotovog proizvoda, sa svim prednostima, a i ponekim nedostatkom. Lijepo nam je bilo. Uživali smo i vidimo se opet drugom prilikom. Učenike u stručnom posjetu pratila nastavnica Ana Karlović koja je i organizirala posjet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s