Let’s do it together!

Od 1. do 10. veljače 2017. u norveškom mjestu Langfjordbotnu održan je susret 36 mladih iz 6 europskih zemalja (Hrvatska, Makedonija, Grčka, Španjolska, Njemačka i Norveška), a sve u sklopu Erasmus + projekta razmjene mladih Let’s do it together. Naše učenice 4. a razreda Ena Buljubašić, Dorina Crnčan i Mihaela Vrebac, zajedno s troje Zagrepčana i voditeljicom Nikom Presl, predstavljale su Hrvatsku.

Ciljevi projekta su edukacija o ljudskim pravima, podizanje svijesti o aktualnim pitanjima migracija i izbjeglica te promoviranje međunarodnog razumijevanja, tolerancije, solidarnosti i jednakosti. U deset dana projekta, financiranog od strane Europske unije, učenice su sudjelovale u radionicama, prezentacijama, debatama, ali i družile se s ostalim sudionicima projekta te upoznale dio kulture norveškoga naroda kao i ljepote Norveške.

“Projekt pod nazivom Let’s do it together bio je vezan uz izbjegličke krize. Ondje smo dobili pravu sliku o tome što se zapravo događa u Europi kroz razne radionice i debate. Na projektu su također sudjelovali mladi iz Grčke, Makedonije, Njemačke, Španjolske i Norveške. Svakodnevno smo izgrađivali nova prijateljstva uz timski rad, druženje i razne aktivnosti. Proširivali smo svoje vidike upoznavajući nove kulture i običaje, stekli puno novih prijatelja i osvijestili se o stvarnoj situaciji izbjeglica. Posjetili smo i školu Samija, zasebnog norveškog naroda, koji su nam se predstavili u svojim narodnim nošnjama, tradicionalnim pjevanjem te su nas proveli kroz svoju školu i pokazali njihov princip školovanja koji se dobrim dijelom razlikuje od našeg. Neke od slobodnih aktivnosti koje su nam boravak u Norveškoj učinile nezaboravnim bile su vožnja snowmobilima, vuča sanjki haskijima te posjet ledenom hotelu u Alti. Sve ovo zajedno učinilo nam je boravak ondje savršenim iskustvom koje ćemo pamtiti cijeli život i koje nas je uistinu potaknulo na razmišljanje i osviještenost o aktualnim problemima vezanim za izbjeglice u Europi.”

Napisala: Dorina Crnčan, 4. a

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s