O školi

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, u Osijeku i okolici poznatija pod imenom Ruđerica, ove godine obilježava 60. obljetnicu osnutka. Naime, 1956. g., uz potporu tvornice Saponia iz Osijeka, počinje s radom Tehnička škola “Ruđer Bošković” s dva kemijska odjela. Prvotno sjedište Škole bilo je u bivšoj zgradi Šegrtske škole (danas Obrtnička škola Osijek), gdje je, u istoj zgradi, djelovala Škola učenika u privredi “Đuro Đaković”. Od 1968. g. kemijski odjel Tehničke škole “Ruđer Bošković” i odjeljenja kemijsko-prehrambenog smjera ŠUP “Đuro Đaković” čine jedinstvenu ustanovu pod nazivom Kemijsko-prehrambeni školski centar za odgoj i obrazovanje kemijsko-prehrambenih kadrova Osijek. Od 1972. do 1978. izgrađena je nova, sadašnja zgrada Škole. U međuvremenu je 1976. g. školi pripojen Grafički centar za izobrazbu kadrova, a 1977. g. i Medicinska škola pa Škola, ponovno, mijenja ime, prvo u Kemijsko-prehrambeni i grafički školski centar, a potom u Školski centar “Ruđer Bošković”.

U vrijeme najžešćih bombardiranja Osijeka u Domovinskome ratu, 1991. godine učenici i dio nastavnika privremeno su smješteni u Rapcu, a nastava je bila organizirana u Labinu. Nakon Domovinskoga rata obrazovni se programi u Školi mijenjaju. Godine 1999. uvodi se četverogodišnji program za zanimanje kozmetičar, 2000. g. ekološki tehničar, a od 2005. g. i program prirodoslovne gimnazije.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Danas u Školi učenici imaju mogućnost upisati program prirodoslovne gimnazije i četverogodišnje programe za zanimanja: prehrambeni tehničar, grafičar, kozmetičar i ekološki tehničar. Škola, osim klasičnih učionica, ima specijalizirane učionice za nastavu informatike i informatički kabinet za grafičke tehničare, kabinete za nastavu fizike, biologije i grafičkog dizajna te pet laboratorija u kojima se odvija nastava kemije i stručnih predmeta. U Školi postoji i školska grafička radionica za potrebe praktične nastave grafičkih tehničara te kozmetički praktikum za praktičnu nastavu kozmetičara. Škola je već tradicionalno domaćin i organizator natjecanja učenika iz kemije i stručnih seminara za nastavnike stručnih predmeta iz ekologije, kemije i srodnih područja za Osječko-baranjsku županiju.

Naši ekološki tehničari čine 13,18 % ukupnog broja učenika koji se u RH obrazuju za to zanimanje. Prepoznavši važnost unaprjeđivanja stručnih kompetencija učenika potrebnih za kvalitetno uključivanje na tržište rada naša škola, zajedno sa školom partnerom Tehničkom škole Nikole Tesle iz Vukovara, provodi projekt Inovativna škola za zelenu budućnost. Od svibnja 2015. godine učenici i nastavnici prolaze brojne edukacije (stručna predavanja i terensku nastavu) i studijske posjete od kojih je učenicima zasigurno najdojmljivija petodnevna stručna ekskurzija po hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode (provedena u ožujku 2016.). Nabavom suvremene opreme i specijaliziranih nastavnih sredstava te edukacijom nastavnika, učenike se u školi potiče na primjenu suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovacijskih postignuća.

 

2 misli o “O školi

  1. I ja sam tu školu Ruđera Boškovića (tada na trgu V Nazora, pored Saponije) završio 1964. Vrlo dobro se sjećam tih dana iako su prošle silne godine. U školi su bile zapravo tri škole: kemijska, građevinska i arhitektonska.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s